top of page

Tyrigrava - norsk motorhistorie i ny drakt
Tyrigrava er et kjent samlingspunkt for motorinteresserte langs gamle Mossevei i Nordre Follo kommune. Men hva er historien bak dette stedet som har vært i drift siden 1800-tallet?


Navnet Tyrigrava kommer fra tjærebrenning, som var en viktig aktivitet i området på 1700-tallet. Tjære ble laget av furuved som ble brent i en grop kalt en tyrigrav. Tjære ble brukt til blant annet impregnering av båter og tømmerhus.


I 1857 ble det bygget et hus på stedet som fungerte som administrasjonsbygg under anleggingen av den nye hovedveien mellom Christiania og Moss. Veien sto ferdig i 1860, og huset ble solgt videre og drevet som hvilested og vertshus for reisende. Det var også Oppegårds første poståpneri her fra 1870.


I 1932 brant det gamle huset ned, men det ble erstattet av et nytt bygg i funksjonalistisk stil året etter. Det nye bygget hadde tre etasjer med takrestaurant på toppen, og fikk navnet Tyrigrava. Det var også en bensinpumpe og en campingplass på området.


Fra 1950-tallet ble Tyrigrava et populært møtested for Amcar- og MC-miljøer, både nasjonalt og internasjonalt. I 1965 ble det Norges første døgnåpne kafé. Hver onsdag i sommerhalvåret kan man se hundrevis av motorsykler utenfor kroa.

I 2017 ble Tyrigrava kjøpt av KNA og NVK, som har som mål å bevare og utvikle stedet som et kulturminne og et treffsted for bil- og MC-interesserte. I 2019 fikk de en bevilgning på en million kroner for å pusse opp og tilbakestille fasaden til den originale fra 1933.

Tyrigrava er et sted med lang og spennende historie, som fortsatt lever i beste velgående i dag. Hvis du er interessert i motor eller lokalhistorie, er det verdt å ta turen innom for å oppleve stemningen og se de flotte kjøretøyene. KNA Tyrigrava har egen kafe for de som ønsker noe å bite i.


KNA leier også ut Tyrigrava til ulike formål Leie Tyrigrava? – Tyrigrava


Flotte lokaliteter


29 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Medlemsskap = fellesskap

Er du en bilentusiast i Innlandet som søker etter et unikt fellesskap, adrenalinrush og muligheten til å utforske bilhobbyen din? Da er KNA Hedmark stedet for deg! Her er fem overbevisende grunner til

Commentaires


bottom of page